Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Uitgelicht

Door Eric Herni

(hoofdredacteur van Ezzulia)

 

 

HERINNERINGEN AAN PAUL GOEKEN # 9

PAUL GOEKEN WAS SUZANNE VERMEER

Door Eric Herni

27 juni 2011 |

Het overlijden van Paul Goeken kreeg in de landelijke pers niet veel aandacht. Ook op de website van Boekblad – hét orgaan voor de boekhandel – kon er geen regeltje tekst vanaf. In een aantal kranten een kort stukje dat Peter Kuijt had aangeleverd, maar over het algemeen wist Paul het nieuws niet te halen. Maar toen vandaag bekend werd gemaakt dat Paul Goeken ook boeken schreef onder het pseudoniem Suzanne Vermeer, haalde hij zelfs het nieuws bij de NOS.

Paul Goeken was inderdaad Suzanne Vermeer. Een idee dat ontstond na het verschijnen van De orde in 2005. Paul was er erg enthousiast over, hij had een geweldig concept bedacht en was er zeker van dat het succesvol zou worden. Het leek hem leuk om All Inclusive te laten beginnen in Almere, als grap voor insiders en samen gingen wij Almere door om er zeker van te zijn dat eventuele details zouden kloppen.

“Is er hier ergens een haven?”
- “Ja, Paul. Nooit gehoord van Almere-Haven?”
“Ik wil iets hebben waar een boot kan aanmeren. ”
- “Almere is één en al water, Paulus”
“Ik wil even iets zien waar jonge gezinnen wonen.”
- “Had je tot dusver dan je ogen dicht? Hier wonen alléén maar jonge gezinnen”


Niet alles werd gebruikt voor het boek, maar het gezin kwam wel degelijk uit Almere. A.W. Bruna zou het eerste boek van Suzanne Vermeer oorspronkelijk uitgeven in een nieuwe serie ‘vrouwenthrillers’. Boeken van bekende en onbekende auteurs die voornamelijk door vrouwen werden gelezen. Waar ook een nieuw boek van Peter Robinson in was verschenen. Afschuwelijke omslagen en zeer slechte verkopen. Ik mailde Paul hierover toen ik de omslag van All Inclusive te zien kreeg. En Paul stapte meteen naar Steven Maat, zijn uitgever bij A.W. Bruna. Uiteindelijk werd er een prachtige, nieuwe omslag gemaakt en stierf de serie met ‘vrouwenthrillers’ een stille dood. Paul had het concept inmiddels echt volledig in zijn hoofd en wilde allemaal titels hebben die herkenbaar waren voor het vakantiepubliek. Dát zag hij als zijn belangrijkste doelgroep. En dat bleek zeker in het begin ook zo te zijn. De boeken vlogen over de toonbank en Paul schreef mij in een lange mail dat hij nu begreep hoe “Esthertje” en “Simoontje” zich moesten voelen. Paul had een enorme bewondering en waardering voor Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en Saskia Noort. Fenomenale vrouwen, de redding van de Nederlandse thrillerwereld. En ook voor Loes den Hollander had hij een groot respect. Hij vond het mooi dat hij nu als Suzanne Vermeer ook in dat rijtje terecht kon komen.

Voor Ezzulia deden we na het verschijnen van De Vlucht, zijn tweede boek als Suzanne Vermeer, een interview in de Kort & Krachtig reeks op Ezzulia. Het eerste interview van Paulus als Suzanne. Het kwam niet alleen op onze website en het forum, maar stond ook in Spits, de gratis krant in het openbaar vervoer. Paul was apetrots op zijn Suzanne en de verkoopcijfers bleven maar stijgen. Twee jaar later, met het verschijnen van Cruise deden we een groot interview. Met een totaal andere foto van de auteur, welke inmiddels voor de boeken werd gebruikt. Blijkbaar viel het niemand op, tot groot vermaak van Paul. Een aantal mensen in de thrillerwereld kregen wel langzaam maar zeker vermoedens. Peter Kuijt, Elvin Post, Simone van der Vlugt, Marelle Boersma… En ongetwijfeld nog wel meer. Maar iedereen gunde Paul het enorme succes en bij twijfel of ze het bij het juiste eind hadden, hoopten ze in ieder dat het waar zou zijn. Simone van der Vlugt schreef mij kort geleden in een reactie op het overlijden van Paul bijvoorbeeld: “Ik hoop dat het zo is, zodat hij toch de smaak van het grote succes gekend heeft.” Een typerende reactie die veel zegt over Paul Goeken. En hoe de mensen hem zagen. En ja, gelukkig heeft Paul Goeken het grote succes gekend.

Nu bekend is dat Paul Goeken ook schreef onder het pseudoniem Suzanne Vermeer, haalt hij volop het nieuws. Boekblad, NOS en nog veel meer. Alsof hem dat belangrijker maakt en zijn overlijden nu plotseling wel nieuwswaarde heeft. De wereld zit maar vreemd in elkaar.

Gelukkig vonden zijn vrienden het belangrijker dat hij altijd gewoon Paul is geweest.

 


Zie ook:

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 1

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 2

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 3

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 4

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 5 

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 6 

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 7

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 8

 Reageer op dit artikel

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt over Paul Goeken.

Kijk hier voor dit topic op het Ezzulia forum 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven