Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Uitgelicht


Door Peter Kuijt

(eindredacteur bij de Geassocieerde Pers Diensten)

Eigenaar van
De Spanningsblog


 

 

HERINNERINGEN AAN PAUL GOEKEN # 2

'EEN DOODGEWONE JONGEN'

Door Peter Kuijt

22 juni 2011 |

,,Ik voel me nergens boven verheven. Ik ben een doodgewone jongen die schrijft voor zijn brood en met twee poten tussen de mensen staat.'' Dat schreef Paul Goeken een jaar of vier geleden op het forum van website Ezzulia. Het was naar aanleiding van een recensie die ik had geschreven van zijn thriller Spaanse furie.
En die bespreking was niet al te positief. Ik viel over zijn barokke schrijfstijl - alsof hij in een kroonluchter had gehangen toen hij z'n boek schreef - en gaf in de recensie een voorbeeld van een van zijn kronkelzinnen.
Paul vond dat ik daarmee een trucje had uitgehaald om het boek onderuit te halen. ,,Dat heet dus 'iemand zoeken''', schreef hij.
Dat liep via het internetforum uit op een vinnig steekspel tussen schrijver en recensent, van wie de laatste zich - lafhartig - bediende van een schuilnaam om pas later zijn identiteit prijs te geven. Paul streed echter altijd met open vizier.
Paul was er de man niet naar, zo ontdekte ik, om lang te mokken over een negatieve recensie. Sterker nog, via het forum van Ezzulia bestookten we elkaar sindsdien regelmatig met stekeligheden, soms een tikkeltje onder de gordel, maar altijd werd er afgesloten met een grijns of een klaterlach. We spraken ook af dat we elkaar in het echt zouden ontmoeten, als Paul eens van zijn Canarische eilandje af zou komen en nat en guur Nederland zou bezoeken. Konden we eens een biertje drinken (of rum-cola) en schunnige grappen en foute roddels over thrillerauteurs uitwisselen. Hij vloog naar Nederland en van de weeromstuit werd ik ziek. We hebben elkaar nooit de hand geschud.
En we zullen elkaar nooit meer de hand schudden.
Want Paul is dood. Overleden in een ziekenhuis op het Spaanse eiland dat hij zo lief had. Hij werd slechts 48 jaar.
Het bericht dat Paul was gestorven kwam als een vuistslag aan. En die klap dreunt nog steeds na. Maar het besef dat we elkaar tijdens 'de vrijdagavondborrel' op het forum geen vliegen meer kunnen afvangen, moet nog postvatten. Dat zal nog even duren.
Het antwoord op de regelmatig gestelde vraag of hij nog bezig was met een nieuw boek, hield hij de laatste maanden een beetje vaag. 'Ik heb wat anders aan mijn hoofd', schreef hij eind vorig jaar. Ik troostte me met de gedachte dat hij de schrijver zou kunnen zijn van de bestsellers die de laatste jaren onder de naam Suzanne Vermeer werden verkocht en hoopte dat hij er goed en in welzijn van kon leven.
Paul en ik waren geen boezemvrienden. Wellicht hadden we dat ooit kunnen worden als we elkaar eerder hadden leren kennen. Nu moet ik het doen met het beeld dat ik me via onze internetbabbels van hem heb gevormd: een man die van zijn hart geen moordkuil maakte, van voetbal en rum-cola hield en graag de uitdaging aanging om in conversaties zo ad rem mogelijk te zijn. Maar vooral het feit dat hij zonder terughoudendheid schreef wat hij dacht, of je het met hem eens was of niet, nam me voor hem in.
'De vrijdagavondborrel' op het forum van Ezzulia werd allengs minder bezocht, ook door Paul. Op 6 mei liet hij daar zijn laatste berichtje achter. 'Ik nok ermee. Beetje tv kijken. Hopelijk tot volgende week.' En zoals vaker kwam ik te laat binnenzeilen.
Daar baal ik nog van.
De borrel zal niet meer smaken zoals vroeger.

 

Zie ook:

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 1

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 3

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 4

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 5

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 6 

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 7 

Kijk hier | Herinneringen aan Paul Goeken # 8

Kijk hier | Paul Goeken was Suzanne Vermeer

 Reageer op dit artikel

Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt over Paul Goeken.

Kijk hier voor dit topic op het Ezzulia forum 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven