Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Recensies

Hjorth Rosenfeldt
Wat verborgen is


Hjorth Rosenfeldt: Wat verborgen is
KEURIGE FAÇADE
Ronald de Jong | www.ezzulia.nl

Vers uit Zweden: een nieuw schrijversduo dat zich toelegt op misdaadromans. Waar Roslund & Hellström zich apart laten benoemen in hun serie over politieman Ewert Grens daar hebben de schrijvers Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt hun namen samengesmolten tot Hjorth Rosenfeldt. In de hoofdrol van hun boek deze keer eens geen politieman maar een psycholoog, Sebastian Bergman. Bergman en zijn twee geestelijke vaders debuteren met Wat verborgen is. Beide scenarioschrijvers, met bewerkingen van Wallander op hun naam, hebben de intentie een serie te schrijven waarbij volgend jaar het tweede deel verschijnt in wat nu al De Bergmankronieken wordt genoemd. Er is belangstelling om het debuut -dat in meer dan 14 landen is verkocht- ook te verfilmen.

In Västerås wordt het lichaam van de zestienjarige Roger gevonden. De plaatselijke politie besluit na wat aanloopproblemen op te schakelen naar de nationale recherche. Torkel Höglund uit Stockholm neemt met zijn vaste team bestaande uit de jonkies Vanja Lithner, Billy Rosén en de ervaren Ursula Andersson het onderzoek over, tot grote frustratie van inspecteur Haraldsson uit Västerås. Het veldwerk richt zich al snel op de pestkop die Roger van zijn oude school heeft weg getreiterd. Maar verandert een gewelddadige plaaggeest in een moordenaar die een groot deel van het hart van zijn slachtoffer uit de borstkas snijdt?

Psycholoog en profiler Sebastian Bergman, die in het verleden al eerder heeft gewerkt met het team van Torkel Höglund, is in Västerås om het huis van zijn overleden moeder leeg te ruimen en te verkopen. Bergman loopt Höglund toevallig tegen het lijf en weet de politieman te overtuigen om hem weer toe te voegen aan het onderzoeksteam. Dit gebeurt zeer tegen de wil in van de andere teamleden. Bergman verloor zijn vrouw en kind bij een dramatisch ongeval en specialiseerde zich intussen met behulp van zijn vakkennis tot vrouwenjager. “Een eenzame man die de tijd doodde met jonge en oude vrouwen, studenten, collega’s, getrouwde en ongetrouwde. Hij discrimineerde niemand. Er gold voor hem maar één regel: hij moest ze krijgen.”

Lopende het onderzoek wijzen steeds meer sporen naar de Palmlöv-school. Bergman kent deze privéschool nog uit zijn eigen jeugd maar bewaart er geen goede herinneringen aan. Achter de keurige façade gaat meer schuil dan directeur, personeel en leerlingen willen blootgeven. Uiteindelijk kan het Bergman allemaal maar matig boeien. Hij is meer geïnteresseerd in de brieven die hij heeft gevonden in de nalatenschap van zijn moeder. Tot zijn grote ergernis heeft hij de informatiesystemen van het rechercheteam nodig om zijn privéonderzoek verder vorm te geven. Ergernis ook bij het rechercheteam wanneer de psycholoog Bergman de vrouwelijke verdachten tot zijn jachtterrein verklaard.

Scenarioschrijvers Hjorth en Rosenfeldt weten hoe ze met hun verteltechniek de spanning op moeten bouwen. De lezer wordt vanzelfsprekend verschillende keren op een dwaalspoor gezet. Naar het einde van het verhaal laat de dader zich raden maar hebben beide auteurs nog een mooie twist in petto die kan worden gebruikt voor de volgende delen. Wat duidelijk is dat het nog niet zo sympathieke personage Sebastian Bergman zal terugkeren. Aangezien er veel aandacht is besteed aan het in de verf zetten van de andere teamleden van Höglund zullen ook deze personages vast wel terugkeren. Er ligt met Wat verborgen is in ieder geval een solide basis voor een vervolg.

Samenvattend, degelijk geconstrueerd, vaardig geschreven maar niet echt verrassend of vernieuwend, dit debuut van het nieuwe Zweedse schrijversduo Hjorth Rosenfeldt.

  


 

Wat verborgen is
Auteur: Hjorth Rosenfeldt
Oorspronkelijke titel: Det fördolda
Uitgeverij Cargo
Vertaling: Geri de Boer
ISBN: 978 90 234 5745 9
Paperback
Prijs: € 19,90
Verschenen: maart 2011

Wil je reageren op deze recensie of heb je een mening over de boeken van Hjorth Rosenfeldt? Klik hier voor het speciale topic op het forum van Ezzulia.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven